Operation Cleanser

90 Jaar Oranjevereniging Voorthuizen

1, 2 en 3 juni 2018

Old Faithful

Op 17 april 1945 werd Voorthuizen bevrijdt door de Canadezen. De bevrijding van Noord Veluwe tot aan het IJsselmeer had de naam Operation Cleanser.

De Oranjevereniging Voorthuizen bestaat 90 jaar en wil u een aantal evenementen die zij heeft georganiseerd laten herbeleven. In 2015 heeft de Oranjevereniging 70 jaar bevrijding gevierd met een grootse herdenking van Operation Cleanser. In 2018 doen we het dunnetjes over.

Op 1, 2 en 3 juni 2018 kan jong en oud deze geschiedenis herbeleven op een informatieve en educatie wijze.

Er is een geallieerd kampement waar u kunt zien hoe de bevrijders van toen leefden en vochten voor onze vrijheid. Zo’n kampement bestaat o.a. uit een veldhospitaal, radioverbindingen en verschillende voertuigen. Dit wordt “live” uitgebeeld door zogenaamde Reenactment groepen. Zij creëren op authentieke wijze een indrukwekkende sfeer van 70 jaar geleden.

Vrijdag 1 juni opbouw kampement.

Op 1 en 2 juni worden op verschillende momenten van de dag (zie programma) spectaculaire historische veldslagen in rollenspelen nagespeeld. Ook zullen er verschillende voertuigen uit die tijd deelnemen. Het publiek zal op spectaculaire wijze getuige zijn van een indrukwekkende en waarheidsgetrouwe beleving van een stuk historie die wij nooit mogen vergeten.

Op alle dagen wordt muziek uit de jaren 40 gedraaid.

De toegang is op alle genoemde dagen Gratis!!

Beelden van Operation Cleanser, april 1945

Volg het laatste nieuws over Operation Cleanser via Twitter   #cleanser2018

Vrijdag 1 juni 2018
Opbouw kampement
Zaterdag 2 juni 2018
09:00 - 17:00 (doorlopend)
Mock battles
Mock battles

20:00 - 24:00
Feestavond in stijl van 1945 met optreden van The Army Sisters en die Verrückte DJ
Zondag 3 juni 2018
13:00 - 17:00 (doorlopend)
Static shows Reenactment groepen

Operation Cleanser wordt mogelijk gemaakt door de inzet van meer dan 100 re-enactors!
Dit zijn onder andere leden van onderstaande groepen en organisaties:

Old Faithful

Super Sixth

War Reenacment Group

ETOR 40-45
21.Panzer Divisie

3rd/4th SAS en verzetsgroep van de Faaac

101st Airborne van de Faaac

Noord West Veluwe Groep
(Keep Them Rolling)

2nd AD, 17th Engineers en 1944/45 Stootroepen

2nd Canadian Infantry

Scheer'em
Grand Barbier

Operation Cleanser kan niet worden georganiseerd zonder hulp van sponsoren.
Daarom willen we de volgende sponsoren hartelijk bedanken voor hun bijdrage!

Pluimveebedrijf
van de Vis

Oranjeterrein Voorthuizen
Roelenengweg 27
Voorthuizen

Operation Cleanser wordt georganiseerd door Old Faithful en Super Sixth in samenwerking met Oranjevereniging Voorthuizen.
Inschrijven voor het evenement kan door een email te sturen naar: info@oranjeverenigingvoorthuizen.nl.